Cassa Passiva - Arquitectura Sana - Eficiència i baix consum
Idioma:
  • Català
  • Castellano

Cassa Passiva

Segons la definició del Passive House Institute, una casa passiva és un edifici que és eficient a nivell energètic, confortable i, al mateix temps, assequible. Per tant, és molt més que només un edifici que necessita pocs recursos energètics.
Sens dubte, una de les principals qualitats d’un habitatge passiu és el seu baix consum energètic; per definició no pot superar els 15 / kWh / m2 / any. Això pot ser un estalvi d’energia fins al 90%, comparat amb una construcció nova convencional. Una casa passiva gasta menys energia en la seva vida útil que els autodenominats “edificis eficients” o “de baix consum”.
Una casa passiva ha de ser-ho en qualsevol entorn, tant en climes extrems de fred i / o calor com en climes més temperats … per tant el seu objectiu és conèixer el clima extern per generar una envoltant i uns sistemes que aconsegueixin una temperatura interior de confort, definida normalment entre 21 i 26 graus.
Un dels requisits per aconseguir una casa passiva és fer-ho en la fase de projecte, és a dir, quan s’està dissenyant, perquè el seu disseny sigui bioclimàtic. La composició de la volumetria, com aquesta es relaciona amb l’entorn i la radiació solar són bàsiques; per això a vegades és complicat obtenir una casa passiva d’una reforma, ja que pot ser que el propi disseny imposi unes limitacions per aconseguir-ho. Com veiem, és primordial estudiar el clima per determinar la millor ubicació i orientació; d’aquesta manera tractarem de protegir-nos naturalment dels excessos que ens allunyin de la zona de confort (si és una zona molt freda tractarem de buscar el lloc més exposat al sol, si és una zona molt ventosa, buscant algun “refugi” natural, …)
Una casa passiva fa un ús eficient del sol, però també usa sistemes naturals de ventilació -per renovar l’aire interior sense variar substancialment la temperatura interior-i fa especial èmfasi en l’aïllament -ja que la base de tot és reduir al mínim les pèrdues energètiques- aconseguint una conservació de les condicions idònies de temperatura i humitat amb poc o nul despesa de climatització.
És important aclarir que una casa passiva no necessàriament ha de ser amb bioconstrucció (materials naturals que cuiden la salut dels habitants i del planeta) però des Arquitectura Sana sí que considerem aquest punt imprescindible ja que si pretenem màxim confort no el podrem aconseguir sense utilitzar materials biocompatibles.
És de ressenyar així mateix que la Directiva Europea pretén que en 2020 tots els edificis nous tinguin un consum d’energia gairebé nul (i en el 2018 si parlem d’edificis públics), i els estàndards de les cases passives compleixen amb els requisits d’aquestes noves normatives , a més de tenir un consum energètic mínim i, si és amb bioconstrucció, una qualitat de l’ambient interior òptima.