Viatge a Suïssa i Àustria - Arquitectura Sana
Idioma:
  • Català
  • Castellano

Viatge a Suïssa i Àustria

Viatge a Suïssa i Àustria

Arquitectura Sana ha assistit al viatge a Suïssa i Àustria organitzat per AuS durant 5 dies, del 14 al 18 de juny. Un grup de 25 persones, la majoria arquitectes, vam viatjar per les valls dels grisons suïsses i  per la comarca Vorarlberg austríaca per tal de conèixer més de prop sistemes constructius tradicionals i contemporanis de fusta, així com aprofundir en exemples que van més enllà de l’arquitectura i incorporen desenvolupament del territori, habitatge social o rehabilitacions energètiques.

IMG_3672

La fusta és el material de construcció tradicional més abundant d’aquestes zones. Pels detractors de la fusta, he de dir que encara es mantenen en peu i en bones condicions habitatges de fusta de més de 400 anys! La fusta és un material de construcció òptim, sempre que es conegui la seva naturalesa i es tracti respectant les seves característiques naturals. En aquestes zones saben com tractar-la; entenen que és un material natural que envelleix amb el temps.

En aquesta imatge es pot apreciar l’erosió que pateix la fusta a l’exterior: les parts més exposades al sol i al vent s’han enfosquit, però no vol dir que la fusta hagi perdut les seves propietats, estigui podrida o bruta: simplement ha canviat el seu color de manera natural. Aquest canvi no s’entén com una patologia negativa, sinó com la resposta natural d’un material viu. La majoria dels revestiments de fusta que varem trobar, tant d’edificis antics com nous, son de fusta sense tractar. Al nostre país ens costa llegir una façana de fusta sense tractaments, però en realitat és com més s’aprecia la bellesa del material natural.

Les noves construccions de fusta son d’una qualitat arquitectònica i d’acabats espectaculars. En son grans exemples els següents edificis:

IMG_3790

Ampliació de l’escola de Vrin, de Gion Caminada

IMG_4195IMG_4168

Internat “Unterhaus” a Disentis de Gion Caminada

IMG_4070

IMG_4123

Capella Song Benedetg a Sumvitg de Peter Zumthor

IMG_4723

IMG_4833

Ajuntament i centre comunal de Ludesch de Hermann Kaufmann

El viatge ha estat molt profitós: el paisatge, la cuina, els companys, l’aprenentatge, l’experiència. Esperem que AuS torni a repetir més viatges com aquest!

Entradas Relacionadas

Leave A Comment